Merhaba hanımlar ve beyler. Öncelikle ilk yazımıza hoşgeldiniz. Bu yazımızda günümüzde çok popüler olan ve üniversitelerde çok fazla tercih edilmeye başlanılan "Gastronomi"yi sizlere tanıtmak istiyoruz. Bunun hem meraklısına hem de üniversitelerde bu bölümü okumak isteyen arkadaşlarımıza çok yararlı olacağını düşünüyoruz.
Gastronomi temelinde iki kelimeden oluşmaktadır. Mide anlamına gelen "gastro" ve kanun anlamına gelen "nomos". Birleştiğinde mide kanunu oluyor ama tabii ki bu anlama gelmiyor. Yemek kanunu şeklinde özetlense de yemek ile yemeğin yapıldığı bölgenin arasındaki kültürel ilişkiyi inceleyen bir disiplindir. Tüm gıda maddelerini, hijyenik olarak, damak zevkine ve görsel zevke uygun bir şekilde belirli üretim aşamalarından geçerek yenmeye hazır hale getirilmesidir.
Gastronom ise iyi yemekten keyif alan, malzeme ve baharat uyumunu bilen, damak zevki olan ve gastronomi eğitimi almış kişidir.
Yani biz ne o minnoş teyzelerin sandığı gibi mide ilacı yazıp endoskopi yapıyoruz, ne de astronot olup uzaya çıkıyoruz. Yeni mezunlar ya da mezun olacaklar "sen şimdi ne çıkıcan" sorusuna iyisi mi "aşçı olacam teyze" dersiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder